KONOPIE W KOSMETYCE
KONOPIE W KOSMETYCE

Konopie budzą często kontrowersyjne skojarzenia, przede wszystkim takie, że jest to roślina o działaniu narkotycznym. Ludzie często mylą konopie indyjskie, z ich siostrzaną odmianą - konopiami siewnymi. Okazuje się, że olej wykonany z konopi siewnej jest totalnym hitem pielęgnacji skóry i włosów. I co najważniejsze można to wszystko przygotować samemu w domowym zaciszu.


Konopie siewne pochodą z Azji Środkowej, gdzie już tysiące lat temu ich włókna wykorzystywano do produkcji m.in. lin, papieru, żagli, płótna malarskiego oraz środków leczniczych. Wyciskany z nich olej stosowano, żeby złagodzić skórne zmiany. Najcenniejszy jest ten tłoczony na zimno i nie rafinowany. Ma delikatnie korzenny zapach i żółto-zielony kolor, co spowodowane jest wysoką zawartością chlorofilu.

W wyniku walki i kampani prowadzonych przeciwko stosowaniu konopi indyjskich oraz ich uprawy, oberwało się też odmianie pozbawionej właściwości narkotycznych, której zastosowanie, jeszcze pare lat temu, ograniczało się wyłącznie do przemysłu chemicznego, jakoskładnik farb, mydeł i lakierów. Dziś ludzie na nowo przekonują się o cudownych właściwościach oleju. Można powiedzieć, że przeżywa on swoją drugą młodosć - w Polsce uprawa konopi siewnej wspierana jest nawet przez środki z Unii Europejskiej.


Sprośród wszystkich olei roślinnych, olej z konopi zdecydowanie zajmuje miejsce w czołówce. Zawiera, aż 80% niezbędnych nasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a przede wszystkim kwasu linolowego z grupy kwasów tłuszczowych omega-6 oraz kwasu linolenowego z grupy kwasów omega-3, które mają idealny względem siebie stosunek 3:1 (idealny do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu lipidów). Jednak to tylko dwa z wielu... Zawarte są w nim również kwasy: oleinowy, palmitynowy, gamma-linolenowy. Dodatkowo olej z konopi zawiera wiele substrancji o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnych, antyseptycznych, regenerujących oraz chroniacych przed słońcem, m.in. tokoferol, canabidiol, czy terpenol. Skład wzbogacają przeciwutleniacze, proteiny, aminokwasy, karoten, fitosterole, fosfolipidy, minerały (w tym Ca, Mg, S, K, Fe, Zn i P) oraz witaminy - A, B1,
B2, B3, B6, C, D i E.

Olej bardzo szybko się wchłania i nie zostawia nieprzyjemnej, tłustej warstwy na skórze. Najczęściej dodaje się go do balsamów, mydeł, kremów do twarzy czy kosmetyków przeciwsłonecznych, ale można go również stosować bezpośrednio na skórę, bądź włosy. Nadaje się do każdego rodzaju skóry:

  • Suchą odpowiednio nawilża.
  • Przy tłustej reguluje wydzielanie serum i pracę gruczołów, dlatego świetnie sprawdza się również dla osób z problemami trądzikowymi.
  • Natłuszcza i reguluje brakujące lipidy.
  • W przypadku skóry wrażliwej, zmniejsza ryzyko podrażnień i przebarwień skóry.
  • Łagodzi stany zapalne przy atopowym zapaleniu skóry, łuszczycy czy egzemie.
  • Odbudowuje płaszcz hydrolipidowy naskórka i uzupełnia uszkodzenia w cemencie międzykomórkowym, dzięki czemu skóra nie traci wilgoci, a
    naskórek lepiej pełni swoje funkcje ochronne. To wyjaśnia działanie normalizujące, przeciwstarzeniowe, gojące i przeciwalergiczne.
  • Dodatkowo stymuluje oraz wzmacnia i odżywia włosy oraz paznokcie.
  • Jest całkowicie bezpieczny, dlatego można go stosować nawet u niemowląt.

Jako produkt kosmetyczny łączony jest w recepturach różnych kosmetyków:

- kremy pielęgnacyjne (5-7%)
- balsamy do ciała (5-30%)
- olejki do masaży (do 25%)
- żele pod prysznic (0,1-1%)
- mydła (3-12%)
- szampony i odżywki do włosów (0,1-1%)
- szminki (3-5%)

Poleca się również włączyć olej konopny do swojej diety codziennej. Stosowano go już w starodawnej polskiej kuchni do wykańczania potraw.
Pomaga on zachować odpowiedni stan lipidów naskórkowych, co za tym idzie przywraca skórze piękny wygląd. Musimy pamiętać, że zbilansowana dieta idzie w parze z korzystnym wyglądem skóry, dlatego osoby po chorobach, osłabione, bądź cierpiące na awitaminozę powinny sięgnąć po ten produkt.

autor: Zuzanna Bąkała

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl